Strefa nauczyciela

Szkolny monitoring jakości powietrza

Czytaj więcej...

wskaźnik % PM10 100%=400µg/m3
wartości do 50% - powietrze dostateczne
50-74% - powietrze złe
75-100% powietrze bardzo złe
wskaźnik % PM2.5 100%=200µg/m3
wartości do 50% - powietrze dostateczne
50-74% - powietrze złe
75-100% powietrze bardzo złe

Poznaj Kociewie - Wielkanoc po kociewsku

     Przypominamy kilka przepisów tradycyjnej kuchni kociewskiej. Warto je wypróbować. Smacznego!

Mazurek

źródło: nowa.morzeszczyn.pl

 Ciasto:

½ kostki margaryny

5 żółtek

½ szklanki cukru

1 szklanka mąki

½ szklanki mączki ziemniaczanej

½ szklanki gęstej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać resztę produktów i upiec.

Upieczony placek następnego dnia przekroić i przełożyć kremem.

 

Krem:

½ litra mleka

3 łyżki mąki krupczatki                      ugotować budyń

8 łyżek wiórków kokosowych

 

Utrzeć z 1 kostkę Kasi, 1 szklankę cukru pudru i 1 żółtko – potem dodawać po trochę zimnego budyniu.

 

Na placek nakładamy marcepan.

 

1 szklanki mąki, ½ szklanki wody, ¼ kostki margaryny – gotujemy z tego masę.

Gdy wystygnie dodajemy olejek migdałowy i wgniatamy po trochę ½ kg cukru pudru.


Jaja faszerowane wędzoną makrelą
źródło: kuchnia.kociewie.eu

Składniki:
6 jaj
20 dag wędzonej makreli
2 łyżki majonezu
dowolne warzywa do dekoracji
Sposób przyrządzenia: Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przeciąć na pół. Łyżeczką wyjąć żółtka, zgnieść je widelcem, wymieszać z majonezem i kawałkami wędzonej makreli. Masę włożyć do połówek jaj. Udekorować.

Czytaj więcej na:
http://zdrowie.trojmiasto.pl/Kraszanki-i-szmaguster-czyli-tradycyjna-Wielkanoc-n57133.html#tri
Jaja faszerowane wędzoną makrelą
źródło: kuchnia.kociewie.eu

Składniki:
6 jaj
20 dag wędzonej makreli
2 łyżki majonezu
dowolne warzywa do dekoracji
Sposób przyrządzenia: Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przeciąć na pół. Łyżeczką wyjąć żółtka, zgnieść je widelcem, wymieszać z majonezem i kawałkami wędzonej makreli. Masę włożyć do połówek jaj. Udekorować.

Czytaj więcej na:
http://zdrowie.trojmiasto.pl/Kraszanki-i-szmaguster-czyli-tradycyjna-Wielkanoc-n57133.html#tri

Jaja faszerowane wędzoną makrelą
źródło: kuchnia.kociewie.eu

 
Składniki:
6 jaj
20 dag wędzonej makreli
2 łyżki majonezu
dowolne warzywa do dekoracji
Sposób przyrządzenia: Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupki i przeciąć na pół. Łyżeczką wyjąć żółtka, zgnieść je widelcem, wymieszać z majonezem i kawałkami wędzonej makreli. Masę włożyć do połówek jaj. Udekorować.

Pasztet w cieście

źródło: nowa.morzeszczyn.pl

 

  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 1 cebula
  • olej
  • 1 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 30 dag piersi kurczaka
  • 25 dag szynki
  • ½ pączka natki
  • świeżo mielony pieprz
  • szałwia do dekoracji

 

  1. Z mąki, masła, żółtek, szczypty soli i cukru zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Przesmaż na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju, Dodaj do mięsa mielonego, wymieszaj. Na samej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju. Pierś kurczaka oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Obsmaż na oleju, przestudź, pokrój na kawałki. Szynkę pokrój w kostkę. Umytą natkę posiekaj.
  3. Do masy mięsnej dodaj całe jajka oraz posiekaną natkę. Dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj z szynką i kawałkami odsmażonej piersi. Kruche ciasto rozwałkuj, wylep dno i boki formy.
  4. Nałóż masę mięsną, przykryj resztą ciasta (możesz także powycinać z niego ozdoby). Ciasto posmaruj białkiem, a będzie lśniące. Wstaw do piekarnika. Piecz 60 minut w temp. 180 stopni. Wystudź. Udekoruj szałwią.

 

Biała kiełbasa w czerwonej glazurze

źródło: nowa.morzeszczyn.pl

 

  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 1-2 łyżki oleju
  • ½ szklanki dżemu żurawinowego

      lub z porzeczek

  • 3-4 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżka czystej wódki, sól
  • kilka listków karbowanej sałaty,
  • roszponka

 

  1. Pętka surowej białej kiełbasy opłucz, a następnie ponakłuwaj w kilku miejscach, aby nie pękły podczas gotowania. Włóż do garnka, zalej wodą, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj kiełbasę na małym ogniu około 15 minut. Wyjmij, przestudź, posmaruj olejem.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez około 10 minut, aby się zrumieniła (bez przykrycia).
  3. W tym czasie przygotuj glazurę. Dżem żurawinowy lub porzeczkowy utrzyj ze świeżo startym chrzanem. Wmieszaj łyżkę wódki, Glazurę dopraw do smaku solą.
  4. Posmaruj kiełbasy, piecz 10 minut, ponownie wyjmij, przywróć, posmaruj reszta glazury i piecz kolejne 10 minut. Podawaj na półmisku ozdobionym sałatą oraz listkami roszponki. Jako dodatki serwuj chrzan, żurawinę i majonez.

 

Glazura do kiełbasy - dobrą glazurę przygotujesz z 1-2 szklanek soku pomarańczowego wymieszanego z odrobiną musztardy oraz kilkoma łyżkami płynnego miodu. Glazurę dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Babka z galaretki

źródło: nowa.morzeszczyn.pl

 

  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • po pół galaretki wiśniowej, pomarańczowej i cytrynowej

                    

  1. Żelatynę rozpuścić.
  2. Śmietanę ubić z cukrem na sztywną masę. Połączyć z żelatyną.
  3. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, dodając nieco mniej wody (po ¾ szklanki na pół opakowania zamiast po 1 szklance). Galaretki odstawić w chłodne miejsce.
  4. Foremkę do pieczenia babek opłukać zimną wodą. Położyć warstwę ubitej śmietanki, wyrównać powierzchnię, a kiedy stężeje, pokryć warstwą galaretki wiśniowej. Następnie przykryć śmietanką i pomarańczową galaretką, potem znowu śmietanką i galaretką cytrynową.
  5. Wstawić do lodówki, aby babka zastygła. Silnie schłodzoną wyjąc, naczynie zanurzyć w gorącej wodzie, wyjąć babkę, udekorować galaretką.


Pascha z orzechami

źródło: nowa.morzeszczyn.pl

  

  • 1 kg twarogu
  • 250 ml kremówki
  • 20 dag masła
  • 5 żółtek
  • 20 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 25 dag rozmaitych bakalii

 

Do dekoracji: orzechy laskowe, płatki migdałów, mandarynki, winogrona

 

  1. Bakalie umyć, osączyć, osuszyć i rozdrobnić.
  2. Twaróg zemleć i przetrzeć przez sito.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, na końcu dodać śmietankę kremówkę.
  4. Wstawić do naczynia z wrzącą wodą, mieszać aż masa stanie się gęsta.
  5. Zestawić, dodać zmiękczone masło, przetarty twaróg i posiekane bakalie, starannie wymieszać.
  6. Masę przełożyć do tortownicy, schodzić.
  7. Rozszczelnić boki tortownicy, postawić ją na dużym talerzu, aby spłynął płyn, wstawić do lodówki na noc.
  8. Po wyjęciu udekorować drobno posiekanymi orzechami laskowymi, płatkami migdałowymi, cząstkami mandarynki i jasnymi winogronami.

 

Babka z boczkiem

źródło: nowa.morzeszczyn.pl

 

  • 2,5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • ½ kg mąki
  • 1 por
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 1 puszka groszku
  • po kilka gałązek ziół

    (natki, szczypiorku, koperku)

  • sól, tłuszcz do formy

 

  1. Do miski wlej 100 ml przegotowanej i przestudzonej (ale nie zimnej) wody. Wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn podwoił objętość.
  2. W tym czasie por oczyść, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz, a następnie posiekaj w cieniutkie talarki. Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na suchej patelni.
  3. Gdy tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni zdejmij go z patelni. Na patelnię z wytopionym tłuszczem wrzuć talarki pora. Smaż 5 minut na małym ogniu, często mieszając. Groszek wsyp na sitko, przelej zimną wodą, poczekaj aż obcieknie.
  4. Gałązki ziół umyj, osusz, posiekaj. Do miski z wyrośniętym zaczynem przesiej resztę mąki ze szczyptą soli. Dolej 180 ml letniej wody i wyrób gładkie ciasto drożdżowe. Odstaw w ciepłe miejsce (pod przykryciem) do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego ciasta dodaj boczek, por i zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formę do baby z kominem wysmaruj tłuszczem. Przełóż do niej ciasto. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni, piecz 50 minut na złoty kolor.

Orange Colour Red Colour Blue Colour Green Colour